Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο Λευκός Πύργος

 Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ







 Θεωρείται το βασικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ό,τι  έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της Θεσσαλονίκης . Η σημερινή μορφή του πύργου αντικατέστησε μια παλιά βυζαντινή οχύρωση ,  για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια ως κατάλυμα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. 

                                       
 
Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο  και είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο.
  •   Στην αρχή ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος
  •  Από τον 17ο αιώνα και μετά ονομαζόταν ανεπίσημα Φρούριο της Καλαμαριάς και Πύργος των Γενιτσάρων.  
 
  • Το 1826 αποκτά το όνομα  Πύργος του Αίματος λόγω των σφαγών των Γενιτσάρων. Το όνομα διατηρείται και μετά το 1826 λόγω της λειτουργίας του ως φυλακή μελλοθανάτων και τόπο βασανιστηρίων, τα οποία συχνά εκτελούνταν από τους Γενιτσάρους γεμίζοντας με αίμα τους τοίχους. 
 
  •  Το σύγχρονο όνομά του το πήρε όταν ένας Εβραίος κατάδικος, τον ασβέστωσε με αντάλλαγμα την ελευθερία του, το 1891.
 
  • Μέχρι το 1912 ο χριστιανικός πληθυσμός συνεχίζει να τον αναφέρει ως Πύργο του Αίματος, ενώ οι Εβραίοι και οι Τούρκοι ως  Λευκό  Πύργο
 
Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς χτίστηκε. Παλιότερα πιστευόταν πως ήταν έργο των Βενετών αλλά αυτό έχει πια απορριφθεί από τη σύγχρονη ιστοριογραφία. Κατά μία εκδοχή, η χρονολογία κατασκευής του μνημείου τοποθετείται περί το 1450-1470, λίγο μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (1430).



Γύρω από τον πύργο υπήρχε χαμηλός οκταγωνικός περίβολος (προτείχισμα, το οποίο κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αι).Ο περίβολος αυτός χρησίμευε κυρίως για να προστατεύει τον Πύργο από τη θάλασσα αλλά θεωρείται πιθανή η χρήση του και για την τοποθέτηση βαρέων πυροβόλων τα οποία θα έλεγχαν  το λιμάνι.

Β. Οι μαθητές μας ζωγραφίζουν τον Λευκό Πύργο
 

Π.Κανταρτζής (Β΄ τάξη)

Μ.Οικονομοπούλου (Α΄τάξη)


Μαγδαληνή Χαριστέ (Β΄ τάξη)

Μπουτζάκου Βαγγέλης  (Β΄ τάξη)

Άντεμ  Αντώνης (Α΄ τάξη)

Μελαδιάνου  Νέλη (Α΄ τάξη)


Άννα - Μαρία  Ολπασιάλη (Β΄ τάξη)
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου