Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Περί ...δεινοσαύρων ο λόγος !



Οι μαθητές μας ενθουσιάζονται με τους  δεινόσαυρους.Δείτε ορισμένες ζωγραφιές και κατασκευές (από πλαστελίνη) μαθητών και μαθητριών μας  σχετικές με τους δεινόσαυρους.

Έργο της μαθήτριας Κατσιούλα  Γιώτας (Ολοήμερο 3 - Γ  τάξη)

Άλλη άποψη του έργου της ίδιας μαθήτριας
                                  

Η  λέξη "δεινόσαυρος" είναι σύνθετη.Αποτελείται από τη λέξη "δεινός" , που σημαίνει  φοβερός και τη λέξη "σαύρα" , το γνωστό μας ερπετό.Άρα η λέξη δεινόσαυρος σημαίνει "φοβερή σαύρα".

Οι Δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στη γη για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια.
  • Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. 
  • Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη. 
  • Τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των θηριόποδων δεινοσαύρων, και κατα συνέπεια θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.
Από τότε που ανακαλύφθηκε ο πρώτος δεινόσαυρος, τον 19ο αιώνα, απολιθωμένοι σκελετοί δεινοσαύρων έχουν γίνει σημαντικό θέαμα σε μουσεία όλου του κόσμου, ενώ συνολικά οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων.

 Οι δεινόσαυροι έχουν γίνει μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού και παραμένουν σταθερά δημοφιλείς, ειδικά στα παιδιά. Έχουν εμφανιστεί σε μυθιστορήματα, σε ταινίες   ενώ οι νέες ανακαλύψεις σχεικά με δεινόσαυρους καλύπτονται τακτικά από τα ΜΜΕ. Παρά τα όσα εμφανίζονται στις κινηματογραφικές ταινίες και στα κόμικς, οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι δεν συνυπήρξαν ποτέ.

Ο τυραννόσαυρος Ρεξ


 Ο  ΤΥΡΑΝΝΟΣΑΥΡΟΣ  ΡΕΞ   = Βασιλική  σαύρα  τύραννος , ονομάστηκε έτσι  λόγω της επιβλητικής  και τρομακτικής μορφής  του.Ήταν ένας από τους  μεγαλύτερους και δυνατότερους δεινόσαυρους.Έζησε πριν από  70 ως 60   εκατομμύρια χρόνια (κατά τη λεγόμενη  Κρητιδική περίοδο).

Είχε :
  • Μήκος ως  12 μέτρα   -   ύψος  ως  6 μ. -  ζύγιζε :  5 ως και 7  τόνους
  • δυνατά πίσω πόδια , για  να διανύει γρήγορα   μεγάλες αποστάσεις
  • 2 μπροστινά πόδια  πολύ κοντά,μικρότερα από 1 μ. , εξαιρετικά  δυνατά , με γαμψά νύχια.
  • τεράστιο κεφάλι
  • πανίσχυρα σαγόνια  (τρομερά όπλα)
  • 60 μυτερά δόντια με πριονωτή κόψη  και μήκος  20 εκ  το καθένα.Νέα δόντια  αντικαθιστούσαν συνεχώς  όσα  έπεφταν
  • βαριά  και μακριά  ουρά .
Ήταν σαρκοφάγοι .Αναζητούσαν μέσα στα πυκνά δάση φυτοφάγους  δεινόσαυρους ή νεκρούς δεινόσαυρους  για να τους φάνε.

Έργο του Στέλιου Ελευθεριάδη (Ολοήμερο 2 -Β τάξη)  

 Εδώ βλέπουμε ένα  Τυραννόσαυρο  Ρεξ και δίπλα του ένα πιο μικρό Αγκυλόσαυρο


Αγκυλόσαυρος

 Οι αγκυλόσαυροι . ήταν μεγάλα τετράποδα φυτοφάγα ερπετά της κρητιδικής περιόδου. Το σώμα τους ήταν ογκώδες, μήκους 8-9 μ., θωρακισμένο με κεράτινες φολίδες ή αγκάθια. Λείψανα απολιθωμένων αγκυλόσαυρων  έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία.








  
Ο Αλλόσαυρος
 ΑΛΛΟΣΑΥΡΟΣ= ένας από τους μεγαλύτερους και τρομερότερους  δεινόσαυρους.


Έζησε πριν από 170  με  130  εκατομμύρια χρόνια κατά την ΙΟΥΡΑΣΙΚΗ  περίοδο.
Αλλόσαυρος σημαίνει  "άλλη" , διαφορετική  σαύρα , γιατί διέφερε  από τους  άλλους  δεινόσαυρους , μιας και είχε αεροφόρους  σάκκους στη σπονδυλική στήλη και στο λαιμό του , που τον βοηθούσαν ν΄ αναπνεύσει.

 Είχε:
  • μήκος : 7 ως 12 μ. -  ύψος:   4 ως 5 μ.  
  • βάρος μικρό  σε σχέση με άλλους δεινόσαυρους ίδιου μεγέθους.Χάρη στους αεροφόρους σάκκους στα οστά ήταν ελαφρύς.Ζύγιζε  μόλις 1 με 2 τόνους.
  • Δυνατά πίσω πόδια κι ελαφρύ σκελετό για να μπορεί να τρέχει γρήγορα πάνω από 60 χμ/ώρα  παρά το τεράστιο μέγεθός του .
  • Κοντά μπροστινά πόδια , σαν χέρια. Πόδια και χέρια είχαν γαμψά  νύχια.
Έτρωγε άλλους  δεινόσαυρους  κατά προτίμηση με  μακρύ λαιμό, γιατί τους άρπαζε από κει με τα σαγόνια του.Για να πιάσει τη λεία του , πηδούσε αιφνιδιαστικά  πάνω της .Χρησιμοποιούσε τους πανίσχυρους μυς του λαιμού του  για να μπήγει τα κοφτερά του δόντια στη σάρκα της λείας του.Ταξίδευε  με άλλους  δεινόσαυρους σε αγέλες , κυνηγώντας άλλους δεινόσαυρους.
 
Αλλόσαυρος του Σ. Ελευθεριάδη (Β τάξη)



1 σχόλιο: