Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Η άλωση της Πόλης (29 Μαΐου 1453)


Κωνσταντίνος  Παλαιολόγος
Τρίτη 29 Μαϊου  1453 : Οι Τούρκοι αρχίζουν την επίθεση από την πύλη του Αγ. Ρωμανού όπου το τείχος ήταν σχεδόν κατεστραμμένο. Οι πρώτες επιθέσεις αποκρούσθηκαν μετά από μάχη σώμα με σώμα στις οποίες ήταν παρόντες ο Ιουστινιάνης και ο Κων/νος Παλαιολόγος. Σ' αυτή τη μάχη τραυματίστηκε ο Ιουστινιάνης και κατέφυγε στο Γαλατά.
Η αποχώρηση του Ιουστινιάνη προκάλεσε σύγχυση και οι Τούρκοι άρχισαν να εισβάλλουν στην Πόλη κατά μάζες. Ακολούθησε η τελική αντίσταση κατά την οποία ο Κων/νος έπεσε πολεμώντας ως απλός στρατιώτης. 






29η Μαϊου, 2:30 το μεσημέρι: Η χιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία είχε καταλυθεί. Καμιάς πολιτείας η πτώση δεν θρηνήθηκε τόσο πολύ όσο της Πόλης του Ελληνισμού, επειδή ως το 1453 είχε παραμείνει το αδούλωτο προπύργιο του Βυζαντινού κράτους

          Η αντίσταση των πολιορκουμένων μπροστά στους πολυάριθμους άπιστους για την πατρίδα και τη θρησκεία, έμεινε χαραγμένη στον υπόδουλο Ελληνισμό και δημιούργησε την εθνική συνείδηση στους τέσσερις  αιώνες σκλαβιάς. .... Οι Ελληνες μόλις διαδόθηκε η φήμη πως έπεσε η Πόλη, άρχισαν να τρέχουν προς το λιμάνι στα πλοία των Βενετσιάνων και των Γενοβέζων και, καθώς ορμούσαν πολλοί πάνω στα πλοία βιαστικά και με ακαταστασία, χάνονταν, γιατί βούλιαζαν τα πλοία. Με θόρυβο, φωνές και χωρίς καμιά τάξη έτρεχαν να σωθούν  μέσα σε σύγχυση...
Ένα μεγάλο πλήθος άνδρες και γυναίκες, στράφηκε προς τον πιο μεγάλο ναό της Πόλης, την Αγια Σοφιά. Μαζεύτηκαν εκεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά.Σε λίγο όμως πιάστηκαν από τους Τούρκους χωρίς αντίσταση. Πολλοί άνδρες σκοτώθηκαν μέσα στο ναό από τους Τούρκους. Αλλοι πάλι σ' άλλα μέρη της Πόλης πήραν τους δρόμους χωρίς να ξέρουν για που. Μετά από  λίγο, άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι πιάστηκαν και πολλοί  από τους Ελληνες φάνηκαν γενναίοι: αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν, για να μη δουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους σκλάβους. 


 
"Σε όλη την Πόλη τίποτε άλλο δεν έβλεπες παρά αυτούς που σκότωναν και αυτούς που σκοτώνονταν αυτούς που κυνηγούσαν και κείνους που έφευγαν".
Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, "Απόδειξις ιστοριών"


Στις 2:30 το μεσημέρι η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το σύμβολο του Ελληνισμού και Χριστιανισμού, είχε καταλυθεί.

                                                                 "Η ΠΟΛΙΣ  ΕΑΛΩ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου